رئيس سازمان اورژانس كشور درنشست تخصصي آينده سلامت در حوادث و بلايا با موضوع «تجربه نگاري سيل اخير» همكاري سپاه، بسيج، ارتش، دیگر دستگاهها و كمكهاي مردمي را در سيل اخير بسيار موثر ارزيابي کرد و گفت: همه كمك و خدمت رساني كردند بطوريكه با اين وسعت سيل در كشور تنها 1200 مصدوم و 70 نفر فوتي داشتيم و عليرغم تلفات دامها، حتي يك بيماري واگيردار در منطقه نداشتيم كه نشان دهنده پيشگيري و مديريت خوب بود.
دكتر کولیوند دراین نشست با بيان گزارشي از عملكرد سازمان اورژانس كشور در حادثه سيل اخير گفت: سازمان اورژانس كشور با همكاري وزارت راه و ناجا براي كاهش حوادث ترافيكي قبل از عيد آماده خدمت رساني به مسافران نوروزي بود. ستاد هدايت عمليات نيز براي مقابله با حوادث غير مترقبه در سازمان اورژانس وجود داشت.
وي تصریح کرد: در اين خصوص دستورالعملي در 25 اسفند ماه سال گذشته به امضاي وزير بهداشت به همه دانشگاههاي علوم پزشكي ابلاغ و روساي دانشگاههاي علوم پزشكي به عنوان فرمانده های عملياتي براي مباحث نوروز و مباحث حوادث جوي و غير مترقبه انتخاب شدند.
رئيس سازمان اورژانس كشور با اشاره به اينكه هشدارهاي سازمان هواشناسي پيامك و از 24 ساعت و 48 ساعت قبل اخطار داده شد بيان كرد: در مناطقي كه خطر سيل و حوادث جدي وجود داشت از نظر تقويت بنيه سلامت پيشگيريهاي لازم انجام و دارو و تجهيزات بيشتري ارسال شد بنابراين در بيمارستانها و مراكز درماني هشدارهاي لازم داده شد تا همه آماده شوند.
دكتر كوليوند افزود: آمادگي وزارت بهداشت موجب شد تا نسبت به ساير دستگاهها آسيبهاي كمتري را متحمل شويم؛ ممكن است برخي خانههاي بهداشت از نظر ساختماني دچار آسيب شده باشند يا چند پايگاه اورژانس زير آب رفته باشند اما تجهيزات و داروهايشان را منتقل كردند.
رئيس سازمان اورژانس كشور با اشاره به سامانه سيب بيان كرد: يك سامانه بسيار خوب به نام سامانه سيب داريم كه در اختيار معاونت بهداشت وزارت بهداشت است. در اين سامانه ميدانيم كه در روستاها و محلهها چه تعداد انسان زندگي ميكنند و اطلاعات نوع بيماريهايشان نيز در دسترس است.
وي با بيان اينكه در حوادث اخير از طريق اورژانس هوايي توانستيم 2500 نفر از افراد در معرض خطر را به مكان هاي امن منتقل كنيم گفت: دارو و تجهيزات را در جايي نگهداري كرديم كه از بين نرود و كمبود دارو و تجهيزات نداشتيم. در استان مازندران خيلي مشكل نداشتيم ولي در استان گلستان خيلي از روستاها دچار آب گرفتگي شدند و برقشان قطع بود كه بيماران را با اورژانس هوايي جابجا کردیم و به اردوگاههايي كه تشكيل داده بوديم نيرو اعزام ميكرديم و علاوه بر اينكه متخصص طب اورژانس و پزشك عمومي در آنجا مستقر بود سعي كرديم از متخصصان زنان و اطفال هم در اين اردوگاهها كمك بگيريم.
رئيس اورژانس كشور با اشاره به اينكه خوشبختانه هيچ كدام از بيمارستانها دچار آسيب و تعطيلي نشدند افزود: كارها به نحو مطلوب انجام ميشد؛ حتي در اهواز تقريبا 2 فروند هواپيما را تبديل به اورژانس هوايي براي انتقال بيماران به استانهاي ديگر كرديم كه هيچوقت اين خدمت، مورد نياز قرار نگرفت اما اين آمادگي وجود داشت. اين كمك را با عزيزان وزارت دفاع انجام داديم.
وي ادامه داد: در استان لرستان از يك هفته قبل مشخص بود كه برخي مناطق دچار سيل خواهند شد و محلهاي در معرض خطر بالا مشخص و براي تخليه ساكنان اطلاع رساني شده بود كه البته تخليه براي مردم سخت بود. در خرم آباد نیز سيل و باران زياد بود و در روستاهاي آن از بالگردهاي امدادي جديد اورژانس استفاده شد و مردم را از روي پشت بامها نجات و به مكانهاي امن انتقال داديم و در بدترين شرايط ممكن بهترين خدمت را ارائه كرديم.
دكتر كوليوند در خصوص مشكلات به وجود آمده در خدمت رساني به سيل زدگان گفت: مردم وقتي دستور تخليه به آنها داده ميشد اعتماد نميكردند و خانههايشان را ترك نميكردند اين درحالي بود كه كمپهاي راهيان نور در خوزستان امكانات خوبي داشت ولي مردم استقبال نمي كردند. از طرف ديگر برخي دستورالعملها باعث شد برخي خدمات كمتر انجام شود و مردم آسيب ببينند.
وي افزود: مشكل بعدي قطع ارتباطات بود که معمولا هر استاني بايد اين نوع امكانات را داشته باشد. تنها مسير ارتباطي تلفن ماهوارهاي بود که از عوامل بسيار مهم بود. بهورزان در اين زمينه نقش بسيار مهمي ايفا كردند و همراه روستاييان بودند. بيمارستانهاي سيار وزارت بهداشت و سپاه را داير مي كردند كه سپاه مجهزتر بود و حتي سي تي اسكن هم داشت و كمكهاي خوبي انجام شد.
رئيس اورژانس كشور مشكل ديگر را خدمات بالگردها دانست و گفت: بالگرد براي اورژانس و وزارت بهداشت در حوادث غيرمترقبه اهميت ويژهاي دارد به ویژه بالگرد ديد در شب كه اگر 4 فروند هم باشد كفايت ميكند. مشكل ديگر حضور برخی مسئولان در محل بحران بود كه ضرورت نداشت بازديد كنند. آنها از بالگرد استفاده و عملكرد ما را كند مي كردند و بالگردهايي در اختيار آنها قرار ميگرفت كه بايد به مردم خدمت رساني ميكرد.
وي در پايان سخنانش گفت: موضوع بعدي اهميت دادن به پدافند غير عامل است كه بسيار ضرورت دارد. اگر به اين بحث اهميت دهيم بهتر خدمت رساني خواهيم كرد. سازمان مديرت بحران ما بايد شكل بهتري بگيرد، با اين شرايط نميتواند فرمانده باشد و يكپارچگي وجود ندارد. می بایست همبستگي را بيشتر تقويت كنيم و مديريت، واحدتر باشد.
گفتنی است، نشست تخصصي آينده سلامت در حوادث و بلايا با موضوع «تجربه نگاري سيل اخير» با هدف بررسي و گزارش عملكرد نهادها در خصوص سيل اخير و بيان نقاط ضعف و قوت، راهكارها و پيشنهادها باحضور دكتر سيد عليرضا مرندي، رئيس فرهنگستان علوم پزشكي، دكتر پير حسين كوليوند، رئيس سازمان اورژانس كشور، دكتر محمدرضا واعظ مهدوي،مدیرعامل صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستاییان و عشایر و گروهي از اساتيد و صاحبنظران در روز نوزدهم ارديبهشت ماه در محل فرهنگستان علوم پزشكي برگزار شد.