فرهنگستان علوم پزشکی طی نامه ای مراتب اعتراض خود را در مورد جنایات آل سعود به دبیر کل سازمان ملل متحد اعلام کرد.

در این نامه علاوه بر اعتراض به جنایات ضد بشری آل سعود در یمن ،فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران مراتب آمادگی خود را برای هرگونه کمک به مردم بی گناه یمن اعلام نموده است. متن کامل این نامه و ترجمه آن از این قرار است:

His Excellency

Mr Ban Ki Moon

Secretary General of the United Nations

Dear Mr. Secretary General

With respect, during the past two months we have, as you know, been witnessing inhumane crimes in Yemen.  Unfortunately, because of extreme censorship, the actual depth of these crimes has not been shown.

The Saudi regime is engaged in bombing cities; in the process, it is destroying infrastructure—including hospitals, schools and relief facilities—and killing women, children, and innocent civilians.  The injured and those left homeless are deprived of basic medical and health provision and are without safe places in which to seek shelter from the ongoing Saudi military campaign.  Even international aid organizations have been prevented from helping civilian casualties; a plane carrying Red Crescent medical aid for injured children and women was forced to cancel its humanitarian missions as Saudi air forces bombed the airport.

As the crimes of the Saudi regime increase day by day, the international community has remained silent and failed to condemn this military attack against a sovereign nation.  It is wholly disappointing that the United Nations, a body that was established to resolve international conflict, is indifferent to the suffering of the people of Yemen.

The actions of the Saudi Regime are nothing short of genocide and will be remembered in history as such.  This episode will also be remembered as a failure of the United Nations through its silence and inaction.We therefore expect the Secretary General to take immediate and effective action against the Saudi Regime to prevent further loss of life and injury to civilians and destruction of civil infrastructure.

The Academy of Medical Sciences of the Islamic Republic of Iran declares that the Iranian medical community is ready to help and assist the oppressed people of Yemen in any way possible.

Yours sincerely,

Seyed Alireza Marandi , M.D.

President

Academy of Medical Sciences

جناب آقاي بان كي- مون ،دبير كل محترم سازمان ملل

احتراماً همانطور كه مستحضريد در طي دو ماه اخير شاهد جنايات غير انساني در كشور يمن بوده ايم. متاسفانه به دليل وجود سانسور شديد، عمق اين جنايات نشان داده نشده است.

رژيم سعودي مشغول بمباران شهرهاست و اين روند موجب تخريب زيرساختارهايي همچون بيمارستان ها، مدارس و امكانات امدادرساني و همچنين موجب كشتار زنان، كودكان و شهروندان بيگناه شده است. افراد آسيب ديده و آنها كه بي خانمان شده اند از ارائه هر گونه خدمات و از جمله مراقبت‌هاي درماني محروم مانده اند و به دنبال مكاني جهت پناه گرفتن در مقابل عمليات مداوم سعودي ها هستند. در اين ميان حتي از رساندن كمك هاي سازمان هاي بين المللي به غير نظامي ها جلوگيري شده است. هواپيمايي كه حامل كمك هاي هلال احمر جمهوري اسلامي ايران براي زنان و كودكان آسيب بود به دليل بمباران فرودگاه توسط نيروي هوايي سعودي مجبور به لغو ماموريت بشر دوستانه خود شد.

با وجود افزايش روزافزون جنايات رژيم سعودي،متاسفانه جامعه بين الملل سكوت اختيار كرده  و حملات بي‌رحمانه را  به يك كشور مستقل محكوم نكرده است. واقعاً نااميد كننده است كه سازمان ملل، نهادي كه براي حل اختلافات بين المللي بنيان گذاري شده است، در مقابل رنجي كه مردم يمن متحمل شده اند بي تفاوتي پيشه گرفته است.

اين اقدامات رژيم سعودي چيزي كمتر از نسل كشي نيست و در تاريخ هم به همين نام در خاطرها  مي ماند.ممكن است اين حادثه به دليل سكوت و عدم اقدام سازمان ملل، به عنوان شكست اين سازمان در اذهان ثبت شود. ما بنابراين از دبير كل سازمان ملل انتظار داريم تا با اقداماتي سريع و مؤثر در مقابل رژيم سعودي موجب جلوگيري از تلفات جاني، آسيب ديدن غيرنظامي ها و تخريب زيرساخت هاي شهرها شود.

فرهنگستان علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران بدينوسيله اعلام مي دارد كه جامعه پزشكي ايران براي هرگونه كمك و امدادرساني به مردم مظلوم يمن آمادگي دارد.

با احترام

دکتر سید علیرضا مرندی