مکاتبات فرهنگستان علوم پزشکی

نسخه آزمایشی تارنمای جدید

COVID-19

پیوندهای ویژه

دكتر سيد عليرضا مرندي رئيس فرهنگستان علوم پزشكي جمهوري اسلامي ايران  در نامه اي به دكتر سعيد نمكي وزير بهداشت ، درمان و آموزش پزشكي چند نكته مهم را در زمينه  واكسن وايمن سازي جامعه عليه ويروس كرونا متذكر شد  .

در ذيل متن نامه آمده است :

برادر ارجمند جناب آقاي دكتر سعيد نمكي

وزير محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي

سلام عليكم

با احترام، نظر به اهميت بسيار بالاي نقش ايمن سازي جامعه بر عليه ويروس کرونا و با توجه به اشتياق قاطبه مردم به دريافت واکسن، به اختصار، به چند نکته مهم اشاره مي‌کنم.

- اين اقدام بسيار ضروري، نيازمند برنامه‌ريزي کاملاً دقيق و مشارکت بعضي از نهادها در امور برنامه ريزي و اجرا است (در ارتباط با نظم، امنيت، نظارت و ... و طبيعتاً نه مسائل فني).

- بدون هيچگونه ترديدي، استفاده از شبکه بهداشتي درماني "تنها" راه انجام اين مسئوليت خطير است.

- جهت اجرائي کردن توصيه و دستور مقام معظم رهبري، بهتر است از فرصت محدود باقيمانده و قبل از آنكه حجم لازم واکسن آماده شود، هرچه سريع‌تر، به ترميم، تكميل، اصلاح، تقويت و اعتلاي شبكه بهداشتي درماني پرداخته شود، تا آمادگي‌هاي لازم كاملاً فراهم شود. مي‌توان نوعي رقابت بين دانشگاه‌هاي علوم پزشكي براي عملياتي كردن اين امر مهم ايجاد كرد. اين اقدام بسيار ارزشمند، علاوه بر پيشگيري از هرگونه مشكل احتمالي، و نيز پاسخگوئي مطلوب به نيازهاي امر واكسيناسيون عمومي، موجب سرمايه‌گذاري بسيار مهمي براي آينده كشور نيز خواهد بود.

- از درگير نمودن بخش خصوصي، به شدت پرهيز شود، چه در امر خريد واكسن و چه در امر توزيع و حتي تزريق آن كه متأسفانه خطر رانت‌خواري و سوء‌استفاده‌هاي كلان در خريد، فساد در حمل و نگهداري و نيز كيفيت واكسن خريداري شده بسيار زياد خواهد بود. در امر توزيع هم احتمال ورود به بازار سياه و در نتيجه محروم ماندن اقشار آسيب پذير كه قدرت خريد واكسن را ندارند بسيار زياد خواهد بود و عملاً احتمال پاسخگوئي مطلوب توسط بخش خصوصي هم وجود نخواهد داشت.

- قطعاً واكسن و واكسيناسيون بايد كاملاً رايگان و فاقد هر گونه هزينه‌اي براي آحاد مردم باشد.

- توصيه مي‌شود از بسيج جامعه پزشكي و نيروي بسيج سپاه پاسداران انقلاب اسلامي جهت همكاري‌هاي لازم به منظور كسب اعتماد بيشتر مردم، حفظ نظم و آرامش، نظارت در توزيع عادلانه واكسيناسيون و امثال آن استفاده شود.

لازم است برنامه نرم افزاري قابل اعتمادي جهت ثبت و رديابي آنهايي كه واكسينه مي‌شوند از طريق ثبت نام، نام خانوادگي، سن، شناسه ملي و كدي كه گوياي اولويت دريافت واكسن باشد تهيه شود. توصيه مي‌شود قبل از استفاده از سامانه مزبور، راستي آزمايي لازم، انجام شود.

كاركنان و همه آنهايي كه در امر تزريق واكسن دخالت مستقيم دارند، بايد آموزش‌هاي لازم را ديده و بر نحوه عملكردشان نظارت شود. متاسفانه در مشاهده جريان كارآزمايي‌هاي باليني، نحوه تزريق واكسن در تلويزيون، در بسياري موارد اشكالاتي در نحوه عملكردشان را نشان داد، نظير نحوه مصرف پنبه الكل و غيره توسط افرادي كه كار تزريق را انجام مي‌دادند.

بهتر است وزارت محترم بهداشت، درمان و آموزش پزشكي براي هر دانشگاه يا دانشكده علوم پزشكي حداقل 2 ناظر پيش بيني كند، تا با استفاده از فرم‌هاي تنظيم شده و انتخاب راندم افراد واکسينه شده، بتوانند گزارشات منظمي را براي آن وزارتخانه محترم تهيه و ارائه نمايند.

- پيش‌بيني‌هاي لازم براي شنيدن و پاسخگويي به نظرات و پيشنهادات مردم در تمام طول مدت واکسيناسيون انجام شود.

- از آنجا که منابع تهيه و توليد واکسن‌ها متفاوت است، هر گونه بحث و نظر در مورد ميزان تاثير هر يک از انواع واکسن‌ها، فقط در محافل علمي و کاملاً خصوصي صورت پذيرد و از مغشوش کردن اذهان مردم در اين مورد و يا موارد مشابه، به شدت پرهيز شود.

- حتماً امکان ثبت هرگونه عارضه احتمالي (اعم از آني، کوتاه مدت، ميان مدت و يا دراز مدت) كه ناشي از واکسيناسيون باشد فراهم گردد و فرم‌ها و گزارشات مزبور مستمراً به استحضار مسئولين محترم وزارتخانه برسد.

- در مورد اولويت بندي مردم در امر دريافت واكسن، ضمن استفاده از تجربيات ساير كشورها و نظرات سازمان جهاني بهداشت كه بسيار ارزشمند است، وضعيت كشور را كاملاً در نظر گرفته و در صورت ضرورت با مقاماتي كه ممكن است پيشنهاداتي داشته باشند، مشورت قبلي به عمل آيد كه در ضمن اجرا، مردم با شنيدن نظرات متفاوت، مغشوش نشوند.

مطلب بسيار مهم ديگر اين كه، توجه لازم داشته باشيد كه مساله‌اي بسيار تاثيرگذار يعني انتخابات و جابه‌جائي دولت در پيش است. پيش‌بيني اقدامات بايد به گونه‌اي باشد كه هرگونه جابه‌جائي، كوچكترين خللي در امر واكسيناسيون مردم ايجاد نكند. بهره بردن از حضور افراد يا نهادي كه با تغيير دولت تعويض نخواهند شد، مي‌تواند به ادامه اجراي موفق واكسيناسيون كمك كند.

دكتر سيد عليرضا مرندي