آیین اربعین، نسخهای برای معنابخشی به حیات انسان معاصر
....و بذل مهجته فیک لیستنقذ العباد من الجهاله و حیره الضلاله.....
مستندات تاریخی نشان میدهد 1384 سال پیش در چنین روزی؛ نخستین مراسم چهلم گرامیداشت شهدای عاشورا (الاربعین) در محل رویداد تاریخساز کربلا برگزار شد. جابر بن عبدالله انصاری از صحابه پیامبر (ص) که در نبردهای صدر اسلام نیز حضور یافته بود (غزوات) بنیانگذار این آیین گرامیداشت است. بزرگمردی که همواره از نوادر زمان بوده و نامش در زمره وفاداران به مولای متقیان در روزهای تنهایی پس از رحلت پیامبر رحمت نیز ثبت شده است.
میراث فرهنگی اربعین در کنار دیگر آیینهای اسلامی در طول 14 قرن گذشته حفظ شده است و در روزگار ما که ابعاد مختلف سلامت انسانها نیازمند انسجام و پالایش از مخاطرات روحی روانی است، گنجینهای ناب از معناگرایی را پیش روی ما قرار میدهد.
امروزه راهبرد ارتقای سلامت معنوی برای نجات جامعه بشری از آلام دوران معاصر موردتوجه بسیاری از نظریهپردازان حوزه سلامت در سراسر جهان قرار گرفته است. کهن آیین اربعین نشانهای از گرامیداشتن عشق ناب و بیپالایش به حقیقت است. ازین رو زنده نگهداشتن این آیین نه تنها برای جامعه اسلامی بلکه برای همه جویندگان معنا در دنیای مدرن به مثابه حفظ سرچشمهای زلال از حقیقتجویی است.
برای همه دوستداران این گنجینه ناب؛ بهویژه پژوهشگران فرهنگ و سلامت معنوی که به ترجمان ارزشهای اسلامی فراسوی مرزها اهتمام میورزند، توفیق روزافزون و رشد و بالندگی آرزو داریم.
روابط عمومی و امور بینالملل فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران
پس از هزار و سیصد و اندی سال؛ اهریمن از نگین تو میترسد * شمشیر کین هنوز به قربانگاه از حلق نازنین تو میترسد
سوی تو آمدند پی پابوس، مردم ز شرق و غرب چو اقیانوس * زین رو سپاه سفسطه و سالوس ز شور اربعین تو میترسد