ارتقاء ایمنی کار با مواد شیمیایی با بهرهبرداری از کارتهای بینالمللی ایمنی شیمیایی
گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان علوم پزشکی به بررسی ترویج استفاده از برگههای اطلاعاتی آنلاین (ICSC) جهت بالابردن ارتقاء سلامت در محیط کار پرداخت.
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل، در هفتاد و نهمین نشست گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان علوم پزشکی که 26 اردیبهشت ماه 1403 با حضور نمایندگانی از وزارت کشور، محیط زیست و اداره استاندارد و جمعی از اعضای این گروه برگزار شد؛ ترویج استفاده از برگه های اطلاعاتی آنلاین کارتهای بین المللی ایمنی شیمیایی ( ICSC) مورد بررسی قرار گرفت و تاکید شد این کارتها میتواند ارتقاء وگسترش ایمنی استفاده از مواد شیمیایی در خانه، محیط کار ، کارخانه و کشاورزی را در پی داشته باشد.
در این نشست دکتر هما کاشانی استادیار پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکي تهران و رابط شبکه ارزیابي خطر شیمیایي سازمان جهاني بهداشت و سخنران این نشست گفت: انسانها همواره نگران سلامتی خود در مواجهه با مخاطرات مختلف از جمله مواد شیمیایی هستند که استفاده از آنها باعث ایجاد استرس و نگرانی است، گرچه در حوزه آنالیز خطر، حلقههاي ارزيابي خطر بهعنوان (مرجع علمي) و به خصوص مديريت خطر بهعنوان (مرجع تصميمگيري و سياست گذاري) مسئولیت مستقیم در مواجهه با مخاطرات دارند، اما نمیتوان نقش ارتباط خطر، به معنی تبادل و تعامل اطلاعات را نادیده گرفت.
وی در سخنرانی خود تاکید کرد: ارتباط خطر با افزایش دانش و آگاهی افراد، شامل عموم مردم در جامعه یا صنفهاي شغلی مرتبط، سازمانها و نهادهاي ذي ربط، و ...، نقش کلیدي در آنالیز خطر دارد.
دکتر کاشانی اذعان داشت: پروژه کارتهاي بینالمللی ایمنی شیمیایی (ICSC)در دهه ۱۹۸۰ با هدف توسعه محصولی با انتشار اطلاعات مربوط به مخاطره مواد شیمیایی در محل کار به روشی قابل فهم و دقیق آغاز گردید و این پروژه به صورت مشترک میان سازمان جهانی بهداشت (WHO)و سازمان بینالمللی کار (ILO)و با همکاري اتحادیه اروپا مراحل اجرایی را طی کرد و هم اکنون نیز سازمان جهانی بهداشت مسئول دبیرخانه فنی آن است.
گفتنی است کارتهای بینالمللی ایمنی شیمیایی برگههای اطلاعاتی آنلاین هستند که دادههای ضروری ایمنی و سلامتی را بهطور شفاف و مختصر ارائه میدهند و هدف اصلی این کارتها، ترویج و ارتقاء استفاده ایمن از مواد شیمیایی در محل کار است و کاربران اصلی مورد هدف در سطوح مختلف از کارگران در مغازهها تا مسئولان وزارت بهداشت با توجه به اهمیت ایمنی در کارخانهها، کشاورزی، ساخت و ساز و سایر محلهای کار و آژانسهای مرتبط با حوادث شیمیایی است.
این کارتها به زبان انگلیسی توسط گروهی از خبرگان و با شرکت موسسات مختلف با هدف استفاده آنلاین تهیه شدهاند و در نشستهای دو سالانه مورد مرور کارشناسان قرار میگیرند.
خاطرنشان میشود؛ پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران تنها نهاد عضو از جمهوری اسلامی ایران و همچنین تنها نماینده کشورهای اسلامی منطقه در شبکه ارزیابی خطر شیمیایی سازمان جهانی بهداشت است که در فوریه سال ۲۰۱۷ میلادی به عضویت این شبکه درآمد.
در این شبکه علاوه بر اینکه فرصتی برای تبادل علمی و فنی؛ تسهیل در ظرفیت سازی، ترویج بهترین راهکارها و هماهنگ سازی، متدولوژی، کمک در شناسایی خطرات نوظهور تهدید کننده سلامت انسان و به اشتراک گذاشتن اطلاعات در مورد برنامهها برای جلوگیری از دوباره کاری و غیره صورت میپذیرد. در این مسیر کمیته ارزیابی خطر پژوهشکده محیط زیست در اوایل سال ۹۸ شکل گرفت و این کمیته در نظر دارد با حضور جمعی از متخصصان و صاحب نظران،زیرساختهای لازم را فراهم آورد تا بتواند با برگزاری دورههای آموزشی و انجام و راهاندازی پروژههای مرتبط گامی مفید در این زمینه بردارند.
بخشی از انتشارات فارسی و انگلیسی این شبکه را میتوانید در پیوستهای این خبر مطالعه کنید.
پیوست | Size |
---|---|
WHO-FWC-PHE-EPE-16.01-per.pdf | 6.7 مگابایت |
brochure.pdf | 2.79 مگابایت |