دانشگاه ارتقاء دهنده سلامت با تمرکز بر اعضای هیات علمی؛ چالشها، فرصتها و راهکارها
نشست شورای آیندهنگاری، نظریه پردازی و رصد کلان سلامت فرهنگستان علوم پزشکی در آخرین پنجشنبه تیرماه 1403 به نقش اعضای هیات علمی در مدیریت چالشها، فرصتها و راهکارها در دانشگاه ارتقاء دهنده سلامت اختصاص داشت و ازین رو علاوه بر خبر منتشرشده در وبگاه ازین نشست علمی که توسط خبرنگار روابط عمومی و امور بینالملل تهیه شده بود، گزارشی ویژه را از آنچه در این نشست گذشت به قلم یکی از اعضای هیات علمی دانشگاه و اعضای گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان تقدیم شما میکنیم. این گزارش به قلم دکتر تقدیسی دکترای تخصصی ارتقاء سلامت، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران و عضو فرهنگستان علوم پزشکی تهیه شده است که با سپاس فراوان از استاد ارجمند در ادامه این گزارش ویژه تقدیم همراهان وبگاه فرهنگستان میشود.
یکصد و سی و یکمین نشست از سلسله نشستهای شورای آینده نگاری، نظریه پردازی و رصد کلان سلامت با عنوان موضوع " دانشگاه ارتقاء دهنده سلامت با تمرکز بر اعضای هیئت علمی، چالشها، فرصتها و راهکارها" با حضور دکتر سیدحسن امامی رضوی دبیر فرهنگستان علوم پزشکی کشور رئیس شورا و دکتر کامران باقری لنکرانی رئیس گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان و همچنین جمعی از صاحبنظران و متخصصان حوزه ارتقاءسلامت و نهادهای مرتبط بصورت حضوری و مجازی روز پنج شنبه ۲۸ تیرماه ۱۴۰۳ در سالن مجمع عمومی فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد. ابتدا دو سخنران مطالبی ارائه و در بخش دوم صاحبنظران بصورت حضوری و مجازی دیدگاه ها و راهکارها را پیرامون موضوع بیان نمودند. و در پایان جناب آقای دکتر محققی معاون محترم علمی فرهنگستان به منظور فرهنگ سازی موضوع و تداوم نتایج نشست رهنمود هایی ارائه نمودند.
ابتدا آقای دکتر لنکرانی رئیس گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان پیرامون "دانشگاه ارتقا دهنده سلامت" اصول، مبانی و پایه ها و همچنین راه حل ها و فرآیند ایجاد و نقش اعضاء هیئت علمی بالینی در این راستا توضیحاتی ارائه نمودند. ایشان با توضیح سلامت کل نگر، رویکرد مشارکتی همه اعضای دانشگاه در فعالیت های ارتقای سلامت، ایجاد فرصت های برابر برای ارتقاء سلامت برای همه کارکنان، دانشجویان و اعضای دانشگاه و جامعه تحت پوشش را بیان نمودند. همچنین ایشان با بیان استراتژی های ارتقاء سلامت بر ایجاد محیط های حمایتی، ادغام ارتقاء سلامت در برنامه های درسی و محتوای آموزشی ارائه شده و فرصت های طب بالینی برای ارتقاء سلامت، تحقیق و تمرین مبتنی بر شواهد: استفاده از تحقیقات فعلی برای توسعه و اطلاع رسانی استراتژی های ارتقای سلامت تاکید نمودند.
سپس دکتر علی واشقانی فراهانی استاد اینترونشنال الکتروفیزیولوژی قلب و عروق از مرکز قلب تهران از دانشگاه علوم پزشکی تهران سخنران این نشست بود که گزارشی از برخی اقدامات انجام شده در جهت ارتقاء سلامت در مرکز قلب تهران ارائه داد.
وی از تمامی فعالان عرصه سلامت در کشور و عزیزان کشور در خواست کرد که خود را برای یک مداخله مستمر و منسجم با پیوستن به بنیاد خیریه قلب سالم توانمند سازند، در این راستا و به عنوان اولین قدم ارتقاء سواد سلامت در پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق در بین تمامی کارکنان نظام سلامت و آحاد مردم اهمیت ویژه دارد.
وی گفت: در این راستا راه اندازی دپارتمان پیشگیری از بیماری های قلب و عروق، یک زیر ساخت مهم در حوزه مداخلات پیشگیرانه از عوامل خطر قلبی عروقی است که در کنار ارائه بروز ترین خدمات درمانی، مداخلات پژوهشی و مداخلات پیشگیرانه در سطح اول و دوم و سوم را نیز ارائه می دهد همچنین این دپارتمان واحد اختصاصی برای تولید محتوا و ارتقای سواد سلامت دارد یکی از اقداماتی که انجام شده ارائه بسته ارتقاء سواد سلامت کارکنان این مرکز است، همچنین برای بالا بردن سطح سواد سلامت جامعه، با صدا و سیما و ارگانهای مرتبط همکاریهای گستردهای دارد. وی در ادامه از آغاز به کار بنیاد خیریه قلب سالم و ارائه خدمت در قالب طرح پنج شنبه های نیکوکاری در مناطق کم برخوردار زیر نظر معاونت بهداشتی دانشگاه تهران و جذب، آموزش و توانمند سازی اعضای هیئت علمی، دانشجویان و داوطلبان مردمی برای مداخلات کشوری خبر داد.
دکتر علی واشقانی فراهانی، همچنین نقش و همت جمعی اساتید دانشگاهها در رشتههای مرتبط با پیشگیری از بیماریهای قلب و عروق شامل کاردیولوژی، تغذیه، متخصصین داخلی، پزشکی اجتماعی، روانپزشکی، اپیدمیولوژی، دکتری روانشناسی سلامت، ارتقاء سلامت با همکاری بنیاد خیریه قلب سالم، مرکز تحقیقات پیشگیری اولیه از بیماریهای قلب و عروق و مرکز قلب تهران به منظور غربالگری و توسعه آگاهی عمومی شهروندان برای پیشگیری اولیه از بیماریهای قلب و عروق را تبین نمود.
رئیس مرکز قلب تهران ضمن معرفی سامانه غربالگری و مدیریت سلامت قلب و عروق"قلب ما" آن را ابزار توانمندی برای پایش سلامت قلب و عروق معرفی کرد که می توان با بهره گیری از آن غربالگری لازم برای آحاد جامعه در حوزه بیماریهای قلبی عروقی، اعم از بررسی ریسک بروز حوادث قلبی عروقی، ارزیابی علائم مهم بیماریهای قلبی عروقی، عوامل خطر و سبک زندگی تأثیر گذار در سلامت قلب و عروق را انجام داد. نرم افزار قلب ما بر اساس آخرین راهنماهای بالینی علمی در این حوزه توصیههای لازم را به فرد ارائه کرده و در ارتقای سواد سلامت، مدیریت ارجاعات، پیگیریها و فالوآپهای مورد نیاز تا دستیابی به نتیجه مطلوب به فرد کمک میکند.
ورژن اول این نرم افزار که پایلوت فاز اول پروژه قلب سالم که غربالگری کارکنان مرکز قلب تهران می باشد را پشت سر گذاشته و ورژن دوم با نام " قلب ما" در طرح مداخله ای بزرگی با نام پلی پیل که غربالگری 500 هزار نفر از شهروندان شهر تهران را در بر دارد در حال اجرا است. در حال حاضر نرم افزار "قلب ما" از طریق پنل قلب ما، سایت دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیمارستان مرکز قلب تهران به آدرس های ذیل قابل دستیابی است:
https://cpprc.tums.ac.ir/ghalbema