هوش مصنوعی در سلامت با رویکرد قرآنی و فقهی
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، سیصد و بیست و هفتمین نشست گروه قرآن، عترت و سلامت فرهنگستان علوم پزشکی با موضوع «هوش مصنوعی، سلامت و آموزههای اسلامی»، روز چهارشنبه ۱۸ تیرماه ۱۴۰۴ در سالن مجمع عمومی فرهنگستان برگزار شد.
در این نشست، جمعی از اساتید، صاحبنظران سلامت، فعالان قرآنی و اندیشمندان حوزه اخلاق و فقه، به بررسی ابعاد مختلف هوش مصنوعی در حوزه سلامت و چالش های اخلاقی و حرفه ای در زمینه به کارگیری از فناوری ها و نیز دستورات فقهی ناظر بر مساله "ضمان" در تصمیمات پزشکی پرداختند.
دکتر محمدحسین نیکنام، رئیس گروه قرآن، عترت و سلامت، با استناد به آیه ۱۰۴ سوره نساء "وَلَا تَهِنُوا فِي ابْتِغَاءِ الْقَوْمِ إِنْ تَكُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمُونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ مَا لَا يَرْجُونَ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا" ؛ گفت: این آیه بر ضرورت ایستادگی، عدم سستی در برابر دشمنان تأکید دارد و با اشاره به رخدادهای تیرماه ۱۴۰۴ و تهاجم نظامی به کشور، خواستار تحلیل فعالانه رویدادها و اتخاذ رویکردی تهاجمی مبتنی بر آموزههای اسلامی شد.
دکتر نیکنام همچنین با اشاره به دوازدهمین کنگره قرآن، عترت و سلامت، از تصمیم گروه برای ادامه بررسی تخصصی محورهای این کنگره در جلسات آینده خبر داد و تأکید کرد که نتایج این جلسات در قالب توصیههای سیاستی در اختیار نهادهای ذیربط قرار خواهد گرفت و در برنامه ها و سیاست گذاری های نظام سلامت مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
در ادامه، دکتر محمدرضا مومنزاده، رئیس گروه هوش مصنوعی دانشگاه علوم پزشکی هوشمند، به ارائه گزارشی از تاریخچه هوش مصنوعی، کاربرد مدلهای زبانی گسترده در تشخیص، پیشگیری و درمان بیماریها، و نیز روند رو به گسترش استفاده گسترده از این ابزارها در حوزه پزشکی پرداخت. وی بر لزوم احتیاط در تکیه صرف بر نتایج هوش مصنوعی در تصمیمات پزشکی تأکید کرد.
سپس دکتر بهروز مینایی، دبیر پیشین ستاد توسعه فناوریهای هوش مصنوعی در معاونت علمی ریاست جمهوری، نقش این فناوری را در ارتقای عدالت در سلامت تبیین کرد.
در بخش فقهی نشست، حجتالاسلام و المسلمین عبدالحجت حقجو، عضو مرکز موضوعشناسی احکام فقهی، به چالشهای فقهی در زمینه مسئولیت حقوقی پزشک در قبال خطاهای ناشی از سیستمهای هوش مصنوعی، مسئله "ضمان" در معالجات و مرزهای مسئولیت اخلاقی و شرعی پرداخت.
همچنین حجتالاسلام و المسلمین محمدعلی معینیان، معاون بینالملل مجمع جهانی اهلبیت (ع)، با تمرکز بر اهمیت سلامت روحی در کنار سلامت جسمی، بر نقش دین، ایمان و عمل به آموزههای اخلاقی در پیشگیری از آسیبهای روانی تأکید کرد. وی سلامت روح را سنگ بنای سلامت پایدار جسم دانست و آن را همچون مراقبتهای سختگیرانه در دوران همهگیری کرونا، نیازمند توجه مستمر خواند.
گفتنی است؛ فایل پادکست این گفتوگوهای تخصصی، بهزودی از طریق وبگاه رسمی فرهنگستان علوم پزشکی و کانالهای رسانهای آن در دسترس علاقهمندان قرار خواهد گرفت.