دسته بندی
دوشنبه 1404/04/23 11:46
شماره :
2525

هشدار درباره بحران جمعیت در ایران؛ پیش‌بینی کاهش جمعیت به ۳۱ میلیون نفر تا سال ۲۱۰۰

دکتر مرضیه وحید دستجردی، رئیس گروه سلامت زنان فرهنگستان علوم پزشکی نسبت به روند سریع کاهش نرخ باروری در ایران هشدار داد و اعلام کرد در صورت ادامه این روند، جمعیت ایران تا سال ۲۱۰۰ میلادی به حدود ۳۱ میلیون نفر خواهد رسید؛ رقمی که ایران را در مقایسه با کشورهای همسایه در موقعیت جمعیتی خطرناکی قرار می‌دهد.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل فرهنگستان علوم پزشکی، دکتر مرضیه وحید دستجردی دبیر ستاد ملی جمعیت در بیست و یکمین کنگره بین‌المللی انجمن متخصصین زنان و زایمان ایران  گفت: در هفت قرن گذشته، جمعیت جهان حدود ۲۰ برابر شده و در یک قرن اخیر نیز ۴ برابر افزایش یافته است. با این حال، از دهه ۱۹۷۰ میلادی روند کاهش رشد جمعیت در جهان آغاز شده و بسیاری از کشورها از جمله ایران، با کاهش چشمگیر نرخ زاد و ولد مواجه‌اند. این روند در کشورهای اروپایی از ۵۰ سال پیش آغاز شده و ایران نیز بیش از ۲۵ سال است که با آن درگیر است.
وی ادامه داد، بر اساس برآوردهای سازمان جهانی بهداشت، ایران در صورت ادامه روند فعلی، در سال ۲۱۰۰ میلادی تنها ۳۱ میلیون نفر جمعیت خواهد داشت. این در حالی است که جمعیت کشورهای همسایه نظیر پاکستان به ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون نفر، و عراق و عربستان سعودی به بیش از ۳۰۰ میلیون نفر خواهد رسید.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم پزشکی با اشاره به اینکه تنها منطقه‌ای که هنوز نرخ باروری بالایی دارد، کشورهای جنوب صحرای آفریقا هستند ادامه داد: میانگین نرخ باروری در این کشورها حدود ۴.۲ فرزند به ازای هر زن است. پیش‌بینی می‌شود تا ۲۵ تا ۳۰ سال آینده، یک سوم جمعیت جهان آفریقایی باشند.
دبیر ستاد ملی جمعیت  ضمن تاکید بر اینکه در ایران، روند کاهش نرخ ولادت بسیار نگران‌کننده است ادامه داد: اگرچه دیگر مناطق دنیا مانند چین، ژاپن، کره جنوبی، آمریکای لاتین و هند نیز با کاهش نرخ رشد جمعیت مواجه‌اند، اما سرعت کاهش در ایران بسیار شدیدتر گزارش شده است.
رئیس گروه سلامت زنان فرهنگستان گفت: از پیامدهای این کاهش جمعیت، افزایش جمعیت سالمندان و کاهش نیروی کار جوان است. آمارها نشان می‌دهد سهم سالمندان از کل جمعیت ایران از ۱۲.۱ درصد در سال ۱۴۰۲ به ۱۲.۵ درصد در سال ۱۴۰۳ خواهد رسید و پیش‌بینی می‌شود طی ۲۵ سال آینده این رقم از ۲۵ درصد عبور کند. این روند، ایران را به سالمندترین کشور منطقه تبدیل خواهد کرد که پیامدهایی چون کاهش رشد اقتصادی، فشار مضاعف بر نظام تأمین اجتماعی و ناتوانی در مراقبت از سالمندان را به همراه خواهد داشت.
در پایان دکتر دستجردی از متخصصان و نخبگان کشور خواست تا نسبت به این موضوع رشد زاد و ولد، حساسیت بیشتری نشان دهند و در جهت آگاهی‌بخشی عمومی و اصلاح سیاست‌های جمعیتی، نقش فعال‌تری ایفا کنند.

اطلاعیه‌ها و بیانیه‌ها

X