ایران رتبه 13 را در میان 25 کشور دارد
دکتر رضا سعیدی در نشست تخصصی بهداشت محیط مطرح کرد: ایران رتبه 13 از نظر شاخصهای بهداشت محیط را در منطقه داراست.
به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل، دکتر رضا سعیدی عضو وابسته فرهنگستان علوم پزشکی کشور و عضو گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان در نشست تخصصی بهداشت محیط با ارائه گزارشی شاخصهای بهداشت محیط ایران را با کشورهای منطقه مقایسه کرد.
وی در باره شیوه علمی بررسی وضعیت شاخصهای بهداشت محیط در ایران و جایگاه آن در مقایسه با کشورهای منطقه گفت: ایران رتبه 13 با امتیاز 39 از نظر شاخصهای بهداشت محیط را در منطقه دارد و امارات متحده عربی، کویت و اردن وضع خوبی از این نظر دارند و برای مشخص کردن وضعیت بهداشت محیط ایران و مقایسه با دیگر کشورها، باید از مطالعات جهانی استفاده کنیم. دکتر سعیدی افزود: ارزیابی وضعیت محیط زیست در کشورهای جهان بر اساس شاخص عملکرد محیط زیست EPI که دانشگاه ییل وکلمبیا ارائه دادهاند، مبنای اول این مقایسه (2022) و مطالعه جهانی بار بیماریها GBD که آخرین ویرایش آن 2020 است، ابزار دوم این مقایسه است. شاخص اول (EPI) بیانگر پایداری زیست محیطی بر مبنای تحلیل دادههای گرفته شده از 40 سنجه مختلف است. شاخص دوم (GBD) تصویری از مرگ و میر و ناتوانی را در کشورها بازنمایی میکند.
عضو گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان افزود: چهار حوزه کیفیت هوا، بهسازی محیط، کیفیت آب آشامیدنی و حذف فلزات سنگین از مهمترین حوزههای رصد شاخصهای بهداشت است. دکتر سعیدی با اشاره به نتایج تحقیقات در کشور گفت: بهترین وضعیت مربوط به سوخت جامد در مصرف خانگی با امتیاز بالاتر از 80 است و مواجهه با اکسدهای نیتروژن در ایران در سال 2019 به صفر رسیده است. عضو کارگروه کاهش مخاطرات محیطی فرهنگستان علوم پزشکی افزود: ایران در رابطه با ذرات کوچکتر از 2.5 میکرون وضعیت خوبی ندارد، اما بهطور کلی روند آن رو به بهبود است. وی افزود: در مقایسه سالهای 1999، 2009، 2019 میان ایران و کشورهای منطقه میبینیم ایران از نظر کیفیت هوا رتبه 7 و امتیاز 42 را دارد و در 10 سال انتهایی رشد 28 درصدی داشتهایم که در این جدول رتبههای آخر را پاکستان، تاجیکستان و یمن دارند.
دکتر سعیدی با اشاره به وضعیت آفتکشها گفت: از نظر آفتکش کشور ما، وضعیت خوبی نسبت به کشورهای منطقه دارد.عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: کشور ما از نظر استفاده پایدار از آفت کشها دروضعیت مناسبی است ولی از نظر مواجهه با سرب، بدترین اوضاع را در منطقه داریم و از سال 1999 که رتبه 15 داشتهایم تا سال 2019 به رتبه 13 رسیدهایم که اگرچه تا حدودی وضعیت بهتری است اما مطلوب نیست.
در پایان دکتر سعیدی خاطر نشان کرد: در سال 2019 رتبه ایران در بین 25 کشور منطقه از نظر شاخصهای بهداشت محیط EPI رتبه 13 و از نظر شاخصهای اقلیمی رتبه 20 و نیز شاخص بار بیماریها رتبه 7 بوده است. بنابر این دیده میشود که در مجموع اهداف شاخصهای بهداشت محیط با اهداف اسناد بالادستی فاصله زیادی داریم و لزوم توجه به پیشنهاداتی همچون، اقدامات موثرتر برای کاهش آلودگی هوا و کاهش مواجهه با سرب، تدوین شاخصهای ملی بهداشت محیط و پایش آنها توسط سازمانها و نه فقط وزارت بهداشت، بهکارگیری نیروی انسانی متخصص و افزایش سطح خدمات بهداشت محیط که EPI هم توصیه کرده است، محسوس است. همچنین استفاده از تجربیات کشورهای موفق، توجه سازمانهای مسئول به گزارشهای بینالمللی و اصلاح نواقص احتمالی در دادهها و رفع ضعف کشور بر اساس این گزارشها امری ضروری و کاربردی است.
گفتنی است نشست تخصصی بهداشت محیط با موضوع (نقش آفرینی دانشجویان دکترا و دانش آموختگان جوان رشته مهندسی بهداشت محیط در ارتقا سلامت کشور) با حضور دکتر کامران باقری لنکرانی عضو پیوسته و رئیس گروه ارتقا سلامت فرهنگستان، دکتر علیرضا مصداقی نیا عضو پیوسته و عضو کارگروه ارتقاء سلامت، دکتر رضا سعیدی عضو وابسته و عضو کارگروه کاهش مخاطرات محیطی و عضو گروه ارتقا سلامت فرهنگستان ، و جمعی از اعضای گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان، دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته بهداشت محیط و اندیشمندان این حوزه، پنج شنبه 30 آذرماه 1402در محل کتابخانه فرهنگستان علوم پزشکی برگزار شد.
در ادامه این خبر متن کامل گزارش تهیه شده در معاونت علمی فرهنگستان علوم پزشکی به عنوان برونداد این جلسه در قالب PDF بارگذاری شده است.