دولت در پی استانداردهای علمی قابل اجرا برای بهسازی محیط زیست است
به گزارش روابط عمومی و امور بینالملل فرهنگستان علوم پزشکی، تنزل رتبه ایران در شاخصهای زیست محیطی مسئولان کشور را به فکر راه چاره انداخته است. در نشست گروه ارتقاء سلامت فرهنگستان علوم پزشکی که 26 اردیبهشت 1403 با حضور رئیس و اعضای این گروه در کنار مهمانانی از نهادهای مرتبط برگزار شد، گزارشی ارائه شد که نشان میدهد کشورمان از نظر سلامت محیط بر اساس شاخصهای زیستمحیطی EPI در فاصله سالهای 2020 تا 2022 کاهش رتبه 6 به 9 را در منطقه خاورمیانه بزرگ (Greater Middle East) تجربه کرده است. این گزارش برگرفته از نتایج طرح مطالعاتی دکتر منصور شمسیپور از پژوهشکده محیط زیست دانشگاه علوم پزشکی تهران بود.
در این گزارش در باره فهرست سنجههای مورداستفاده در این گزارش در سطح ملی و بینالمللی توضیحاتی ارائه شد و منابع دادهها شامل نهادهای بینالمللی همچون سازمانهای EPA , EPI و در ایران نیز سازمان محیط زیست معرفی شدند. در این رویکرد پایش در 3 حیطه آلودگی هوا، آب، بهسازی و بهداشت و فاضلاب شاخصهایی وجود دارد که آنها را میتوان مبنای شاخص بهداشت محیط قرار داد. در انتخاب این شاخصها در دسترس و سهل الوصول وبدن اندازهگیری آنها توسط سازمانها نیز ملاکی قابل توجه است. تغییرات آب و هوایی، دستکاریهای انسانی در محیط زیست و برخی از دیگر عوامل همگی باعث شدهاند با شاخصهای جدید پایش سلامت محیط زیست تمام کشورهای منطقه مدیترانه شرقی EMRO با شرایطی روبه افول از نظر زیست محیطی روبرو باشند.
در این نشست که با مقدمه دکتر مصداقینیا آغاز شد، دکتر جندقی از وزارت بهداشت، خانم دکتر کاشانی از پژوهشکده محیط زیست، دکتر شهلاپور، دکتر مطلق و نمایندگانی از وزارت کشور و سازمان ملی استاندارد ایران حضور داشتند.
از جمله نکات مطرح شده در این نشست میتوان به موضوع حرکت به سوی تخصصی شدن شاخصها در گروههایی مانند کودکان که به آلایندههای محیطی حساسترند یا در مناطقی همچون شهرها که مواجهه ساکنان آنان با آلایندهها بر حسب نزدیکی و دوری از مرکز شهر یا سکونت در شهرکهای اقماری متفاوت است اشاره کرد. امکان بهرهمندی از ظرفیتهای پژوهشگاه استاندارد، دفتر تدوین استانداردهای ملی و دفتر تخصصی انبژی و محیط زیست در سازمان ملی استاندارد برای مطالعه و تدوین استانداردهای هوای پاک و محیط زیست نیز از سوی نماینده این سازمان مطرح شد.
دکتر محمد اسماعیل مطلق که با حکم وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی از سال 1400 به عنوان رئیس دبیرخانه شورایعالی سلامت و امنیت غذایی در ریاست جمهوری فعالیت میکند در این جلسه تاکید کرد که مسئولان بالاترین نهاد اجرایی کشور و شخص رئیس جمهور منتظر معرفی شاخصهای زیست محیطی برای اجرایی کردن برنامههای پایش سلامت محیط هستند. دکتر مطلق همچنین اظهار داشتک غذای سالم نیز از مرحله بذر تا سفره مردم باید استانداردهای مربوط و شاخصهای لازم را داشته باشد که در این زمینه فرهنگستان علوم پزشکی میتواند اقدام به تدوین این استانداردها و ارائه آنها به دولت نماید. وی افزود: پایش روغن سالم، سبزیجات ریشهای و سبزیجات برگدار برای مردم در برنامه امسال دولت هستند.
علاقمندان میتوانند جهت اطلاع بیشتر از مباحث مربوط به پایش بهداشت محیط فایل پیوست را که در این نشست ارائه شد، در بخش انتهایی همین گزارش خبری ملاحظه فرمایند. در بخش دیگری از این نشست نیز گزارشی از کمیسیون ایمنی شیمیایی ارائه شد که در خبری مستقل در وبگاه فرهنگستان علوم پزشکی قابل مشاهده است.
پیوست | Size |
---|---|
EPI_Presentation_26_02_1403.pdf | 2.74 مگابایت |